![](/media/lib/139/n-szczur-3ebfcc4b21c5aedf8cd1aaf643205686.jpg)
Mikrobiom wpływa na rozwój nadciśnienia
6 lutego 2017, 13:00Mikrobiom wpływa na rozwój nadciśnienia u szczurów. Wyniki badań ukazały się w piśmie Physiological Genomics.
![](/media/lib/305/n-puszki-37a141c07272d5e5e3e3a6f470055e32.jpg)
Nanocząstki ZnO z puszek mogą prowadzić do utraty mikrokosmków
10 kwietnia 2018, 09:02Związki występujące w opakowaniach mogą upośledzać wchłanianie w przewodzie pokarmowym.
![](/media/lib/289/n-tabletki-e5426c2dfd94c1dce1a8c744d8cdf671.jpg)
Mikrobiom wpływa na reakcję na leki
4 czerwca 2019, 08:55Bakterie mikrobiomu wpływają na reakcję na leki.
![](/media/lib/581/n-slodzik-3ed76312eb932dbd92bc9da76d051fe6.jpg)
Kolejny popularny słodzik zwiększa ryzyko udaru i ataku serca
6 czerwca 2024, 12:08Popularny słodzik, ksylitol, dodawany jest do dietetycznych napojów, past do zębów czy gum do żucia. Można go kupić również w pastylkach czy proszku do samodzielnego słodzenia napojów czy potraw. Jak jednak możemy przeczytać w najnowszym numerze European Heart Journal, naukowcy połączyli używanie ksylitolu ze zwiększonym prawdopodobieństwem ataku serca i udaru. Eksperymenty w laboratorium sugerują, że słodzik prowadzi do tworzenia się skrzepów.
« poprzednia strona następna strona » … 21 22 23 24 25 26 27